Para ešte raz aj s holdom ženám

Ženy, ich húževnatosť a sila sa stali inšpiráciou pre vznik nového singlu skupiny Para. Pieseň Vilma, ktorú kapela zahrá aj na svojom blížiacom sa turné, má animovaný videoklip z dielne režiséra Patrika Pašša mladšieho. Pesnička, ktorá začína povzbudzujúcimi slovami Vilma, oplatí sa bojovať za lásku a mier…, vznikala niekoľko mesiacov a za ten čas mala viacero verzií.

Moja verzia bola viac smutnejšia a melancholickejšia, ale Matúš prišiel s tým, že by to nemalo byť smutné ani melancholické, ale povzbudivé a energické. A ja som veľmi rada, že ma presvedčil, pretože to k tej Vilme patrí – Vilma nie je smutná a nostalgická, práve naopak, má motiváciu, chuť i silu ísť ďalej, priblížila novú pieseň od Pary jej spoluproducentka Jana Kirschner.

Pri skladaní Vilmy som nemyslel na žiadnu konkrétnu ženu, občas sa mi však vynoril obraz, ktorý som opakovane zachytil na rôznych demonštráciach – dve mladé dievčatá držali v rukách vlastnoručne vyrobený transparent s nejakým nápisom. Stáli tam v zime niekoľko hodín a ich odhodlanie a sila sa mi vryli hlboko do pamäti, opísal inšpiráciu pri skladaní Vilmy jej hlavný autor, Matúš Vallo.

Text piesne Vilma je aj o vzdaní holdu a uctení si žien v našej spoločnosti – žien okolo nás, ktoré s nevídanou silou bojujú za dobré veci a hodnoty. Toto ich odhodlanie, ktoré je pre mňa inšpirujúce, si veľmi cením, doplnil Matúš Vallo, na ktorého nadviazala Jana Kirschner: Myslím si, že táto pieseň prichádza v pravý čas. Vilma je silná žena. Bojovníčka. A každá z nás má v sebe kúsok z nej. Som veľmi rada, že Matúš začal písať túto pieseň, ktorú som mala možnosť s ním dokončiť.

Autorom animovaného videoklipu je Patrik Pašš mladší, ktorý s Parou prvýkrát spolupracoval skoro pred štvrťstoročím pri realizácii klipov Otec a Ticho. Zaujímavosťou je, že autor klipu sa s Parou pri jeho realizácii osobne nestretol. V prvý deň dohodnutého nakrúcania ochorela kapela a na druhý pokus ochorel Patrik. Všetko sa preto riešilo online.

Kapela s novým singlom a novým albumom vyrazí už 19. októbra na jesenné turné. Bratislavský koncert, ktorý sa uskutoční v Stars auditorium, sa za krátku dobu vypredal, kapela sa preto rozhodla do Bratislavy ešte jeden koncert pridať. Stane sa tak 7. novembra. Na troch koncertoch Paru podporia kamaráti Billy Barman.

PARA: PRE VŠETKO OKOLO NÁS TOUR 2024
19.10. – Trenčín, Piano
21.10. – Praha, Lucerna
22.10. – Brno, Fléda
25.10. – Dolný Kubín, Dom hudby
26.10. – Zvolen, DK ŽSR
31.10. – Košice, Colloseum
01.11. – Humenné, History AMC
02.11. – Prešov, PKO
06.11. – Bratislava, Stars auditorium – vypredané
07.11. – Bratislava, Stars auditorium – pridaný koncert
08.11. – Banská Bystrica, Urban Spot
09.11. – Rimavská Sobota, Citadela

Marek Kučera